Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniałe ciasto! Można zmniejszyć ilość oleju roślinnego, jak również użyć cukier brązowy zamiast białego.

Składniki:

  • 330 g drobno startej marchewki
  • 4 jajka
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 400 g cukru
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Przygotowanie:

1Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.

2Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.

3Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut. Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.

4Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym, syropem kukurydzianym i wanilią. Rozsmarować polewę na zimnym cieście.

Porcja dla:

12 osób