Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Wspaniałe ciasto! Można zmniejszyć ilość oleju roślinnego, jak również użyć cukier brązowy zamiast białego.
Składniki:
- 330 g drobno startej marchewki
- 4 jajka
- 300 ml oleju roślinnego
- 400 g cukru
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Przygotowanie:
1Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.
2Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.
3Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut. Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.
4Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym, syropem kukurydzianym i wanilią. Rozsmarować polewę na zimnym cieście.
Porcja dla:
12 osób