Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Moje dzieciaki uwielbiają te muffiny bo mają wrażenie, jakby jadły jabłka i kruszonkę na śniadanie! Są wspaniale wilgotne i smakują wyjątkowo zwłaszcza podczas jesiennych śniadań lub podwieczorków.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 240 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g masła, stopionego
  • 1 duże jabłko – obrane i pokrojone w drobną kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Do foremki do pieczenia muffinów włożyć papierowe foremki.

2wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i solą.

3Roztrzepać jajka w misce i wmieszać do nich kwaśną śmietanę i masło.

4Pokrojone jabłko dodać do mieszaniny z mąką i wymieszać. Dodać mieszaninę z jajkami. Wymieszać wszystko łyżką aż mąka dobrze zawilgnie (może pozostać kilka suchych plamek). Wlać ciasto do przygotowanych foremek.

5Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać palcami pocierając w rękach, a następnie posypać po wierzchu muffinów. Piec przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku lub do czasu gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Gotowe muffiny ostudzić całkowicie na metalowej kratce.

Porcja dla:

12 osób