15 min.
25 min.
40 min.
Moje dzieciaki uwielbiają te muffiny bo mają wrażenie, jakby jadły jabłka i kruszonkę na śniadanie! Są wspaniale wilgotne i smakują wyjątkowo zwłaszcza podczas jesiennych śniadań lub podwieczorków.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 240 ml kwaśnej śmietany
- 60 g masła, stopionego
- 1 duże jabłko – obrane i pokrojone w drobną kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Do foremki do pieczenia muffinów włożyć papierowe foremki.
2wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i solą.
3Roztrzepać jajka w misce i wmieszać do nich kwaśną śmietanę i masło.
4Pokrojone jabłko dodać do mieszaniny z mąką i wymieszać. Dodać mieszaninę z jajkami. Wymieszać wszystko łyżką aż mąka dobrze zawilgnie (może pozostać kilka suchych plamek). Wlać ciasto do przygotowanych foremek.
5Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać palcami pocierając w rękach, a następnie posypać po wierzchu muffinów. Piec przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku lub do czasu gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Gotowe muffiny ostudzić całkowicie na metalowej kratce.
Porcja dla:
12 osób