Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
125 min.

Ten placek jest pyszny, więc osoby, które go spróbowały, chcą go piec już na początku sezonu na śliwki. Warto jednak trochę poczekać, bo pełnię smaku ciasto osiąga wtedy, gdy węgierki są całkiem dojrzałe.

Składniki:

  • 4–5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g mąki
  • 150–180 ml mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 3–4 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko – według uznania
  • masło do nasmarowania blachy

Przygotowanie:

1Wrzucić olej, sól i mąkę do miski. Wymieszać mleko z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i ewentualnie z jajkiem. Wlać do miski.

2Mieszać 4–5 minut mikserem, aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec zagnieść je jeszcze krótko rękami, uformować w kulę i pozwolić mu wyrastać pod przykryciem około 30 minut w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 220°C.

3Natrzeć blachę do pieczenia tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli blacha nie jest dość głęboka, brzeg papieru powinien wystawać ponad jej brzeg, by podczas pieczenia sok ze śliwek nie spływał na zewnątrz. Rozwałkować ciasto na blasze i gęsto ponakłuwać widelcem. Posypać ciasto tartą bułką i zostawić na 15 minut, aby rosło.

4Umyć śliwki, odcedzić, przeciąć wzdłuż i wyjąć pestki. Połówki znów przeciąć wzdłuż i poukładać na cieście tak jak na zdjęciu. Posypać z wierzchu krojonymi migdałami i odstawić na krótko do wyrośnięcia.

5Piec placek 25–35 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu posypać z wierzchu cukrem i cynamonem.

Porcja dla:

1 osoby