20 min.
60 min.
80 min.
Jest świetna na drugie śniadanie, zjazd rodzinny i na każdą inną okazję. Najlepsza, kiedy jest jeszcze ciepła. Tradycyjnie piekę to ciasto na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, kiedy odwiedzają mnie przyjaciele i rodzina.
Składniki:
- 225 g masła
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 4 jajka
- 460 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g (4 szkl.) mąki pszennej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
2Nasmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić. W drugiej misce wymieszać cukier z cynamonem i orzechami. Odstawić.
3W dużej misce zmiksować masło ze śmietaną i cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, śmietanę i aromat waniliowy. Dodać mieszaninę z mąką i miksować, aż wszystko się dobrze połączy.
4Wlać połowę ciasta do formy do babki i posypać połową mieszanki z orzechami. Dodać pozostałą część ciasta i posypać resztką orzechów.
5Piec w temperaturze 175°C przez 45 do 60 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.
Porcja dla:
1 osoby