Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
85 min.

Jabłka i winogrona duszone w białym winie – to już brzmi smacznie. A jeśli dodamy, że owoce są przykryte „wieczkiem” z ciasta oblanym cytrynowym lukrem, zabrzmi to jak kulinarna poezja.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • masło do nasmarowania formy, mąka do wyrabiania ciasta
  • 1 kg jabłek
  • 150 g winogron
  • 1 żółtko
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu,

Przygotowanie:

1Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Uformować kopkę, w środku zrobić wgłębienie, dodać cukier, jajka i sól. Wymieszać. Dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 20 minut, by się schłodziło.

2Obrać jabłka, przekroić na połówki. Winogrona oderwać od łodyżek i umyć. Połówki jabłek, winogrona, białe wino, cukier i cynamon ostrożnie wymieszać w garnku i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Odstawić na kilka minut do ostygnięcia.

3Nagrzać piekarnik do 200°C. Nieco ponad połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Formę nasmarować tłuszczem. Włożyć do niej placek z ciasta, formując przy ściance brzeg wysokości 2,5 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem spód ciasta. Piec przez 10 minut.

4Równomiernie rozłożyć na cieście podduszone owoce. Rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na nadzieniu. Posmarować żółtkiem. Piec przez 25 minut, przestudzić.

5Rozrobić cukier puder w soku cytrynowym i posmarować wierzch ciasta.

Porcja dla:

16 osób