30 min.
35 min.
85 min.
Jabłka i winogrona duszone w białym winie – to już brzmi smacznie. A jeśli dodamy, że owoce są przykryte „wieczkiem” z ciasta oblanym cytrynowym lukrem, zabrzmi to jak kulinarna poezja.
Składniki:
- 500 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 140 g cukru
- szczypta soli
- 250 g masła
- masło do nasmarowania formy, mąka do wyrabiania ciasta
- 1 kg jabłek
- 150 g winogron
- 1 żółtko
- 150 ml białego wina
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu,
Przygotowanie:
1Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Uformować kopkę, w środku zrobić wgłębienie, dodać cukier, jajka i sól. Wymieszać. Dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 20 minut, by się schłodziło.
2Obrać jabłka, przekroić na połówki. Winogrona oderwać od łodyżek i umyć. Połówki jabłek, winogrona, białe wino, cukier i cynamon ostrożnie wymieszać w garnku i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
3Nagrzać piekarnik do 200°C. Nieco ponad połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Formę nasmarować tłuszczem. Włożyć do niej placek z ciasta, formując przy ściance brzeg wysokości 2,5 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem spód ciasta. Piec przez 10 minut.
4Równomiernie rozłożyć na cieście podduszone owoce. Rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na nadzieniu. Posmarować żółtkiem. Piec przez 25 minut, przestudzić.
5Rozrobić cukier puder w soku cytrynowym i posmarować wierzch ciasta.
Porcja dla:
16 osób