Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
398 min.

Wspaniałe ciasto na każdą okazję! Domowe ciasteczka biszkoptowe przekładane pysznym kremem i uformowane w kształcie żółwia. Palce lizać!

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem, a następnie nasmarować masłem.

2Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3W oddzielnej misce ubijać żółtka, stopniowo dodając cukier, aż będą jasne i kremowe. Dodać 1/4 piany z białek i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy z jajek, wymieszac.

4Dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać łopatką, aby białka nie opadły.

5Za pomocą łyżeczki nakładać okrągłe ciasteczka na blaszkę w odstępach 5 cm jedno od drugiego. Dwa ciasteczka nałożyć w kształcie podłużnym, aby później, przełamując na pół zrobić z nich 4 stopy żółwia. Piec przez 7-8 minut. Odstawić do przestudzenia.

6Ubić schłodzoną śmietanę z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i wymieszać. Wstawić do lodówki do czasu, aż będziemy układać ciasto.

7Rozpocząć układanie od warstwy ciastek w formie owalu. Na nich rozsmarować krem. W ten sposób układać warstwy jedna na drugiej, aby przypominały skorupę żółwia. Odłożyć 2-3 ciastka na głowę.

8Dwa podłużne ciastka przełamać na pół. Ułożyć po bokach z przodu i tyłu jako stopy. 2-3 ciastka ułożyć jedno na drugim z przodu, aby przypominały głowę. Całość posmarować kremem i posypać orzechami. Oczy i dziurki nosa zrobić z kawałków orzechów.

9Wstawić do lodówki na 6 godzin albo całą noc.

Porcja dla:

10 osób