30 min.
08 min.
398 min.
Wspaniałe ciasto na każdą okazję! Domowe ciasteczka biszkoptowe przekładane pysznym kremem i uformowane w kształcie żółwia. Palce lizać!
Składniki:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem, a następnie nasmarować masłem.
2Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3W oddzielnej misce ubijać żółtka, stopniowo dodając cukier, aż będą jasne i kremowe. Dodać 1/4 piany z białek i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy z jajek, wymieszac.
4Dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać łopatką, aby białka nie opadły.
5Za pomocą łyżeczki nakładać okrągłe ciasteczka na blaszkę w odstępach 5 cm jedno od drugiego. Dwa ciasteczka nałożyć w kształcie podłużnym, aby później, przełamując na pół zrobić z nich 4 stopy żółwia. Piec przez 7-8 minut. Odstawić do przestudzenia.
6Ubić schłodzoną śmietanę z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i wymieszać. Wstawić do lodówki do czasu, aż będziemy układać ciasto.
7Rozpocząć układanie od warstwy ciastek w formie owalu. Na nich rozsmarować krem. W ten sposób układać warstwy jedna na drugiej, aby przypominały skorupę żółwia. Odłożyć 2-3 ciastka na głowę.
8Dwa podłużne ciastka przełamać na pół. Ułożyć po bokach z przodu i tyłu jako stopy. 2-3 ciastka ułożyć jedno na drugim z przodu, aby przypominały głowę. Całość posmarować kremem i posypać orzechami. Oczy i dziurki nosa zrobić z kawałków orzechów.
9Wstawić do lodówki na 6 godzin albo całą noc.
Porcja dla:
10 osób