Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Ten przepis moja mama wyprosiła od kucharzy na festiwalu żywności naszych sąsiadów, na stoisku z niemieckimi specjałami. Nie jest tak trudny, jakby się mogło wydawać.
Składniki:
- 250 g (1,5 szklanki) mąki
- 30 g (2 łyżki) oleju
- 1 jajko
- 100 ml (mniej niż pół szklanki) wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C.
2Wymieszać mąkę, olej, jajko, wodę i sok cytrynowy aby powstało ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
3Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
4Na rozwałkowane ciasto położyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć całość w rulon.
5Piec ok. 45 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200°C.
6Gorącą struclę posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
1 osoby