Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ten przepis moja mama wyprosiła od kucharzy na festiwalu żywności naszych sąsiadów, na stoisku z niemieckimi specjałami. Nie jest tak trudny, jakby się mogło wydawać.

Składniki:

  • 250 g (1,5 szklanki) mąki
  • 30 g (2 łyżki) oleju
  • 1 jajko
  • 100 ml (mniej niż pół szklanki) wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2Wymieszać mąkę, olej, jajko, wodę i sok cytrynowy aby powstało ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować masłem, posypać bułką tartą.

3Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.

4Na rozwałkowane ciasto położyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć całość w rulon.

5Piec ok. 45 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200°C.

6Gorącą struclę posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

1 osoby