50 min.
10 min.
60 min.
Ta świąteczna rolada to klasyczne połączenie czekolady i malin. Biszkopt czekoladowy jest posmarowany dżemem malinowym i ganaszem czekoladowym, zwinięty w roladę, a następnie polany jeszcze większą ilością ganaszu i udekorowany mailnami.
Składniki:
- 4 jajka
- 25 g gorzkiego kakao
- 15 g masła, stopionego
- 100 g mąki pszennej
- 300 g czekolady połamanej na kawałki
- 200 ml śmietany 18%
- 20 g masła o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszysta masę. Mieszając łyżką, stopniowo dodawać mąkę i kakao, aby wszystko się dobrze połączyło.
3Przelać ciasto do przygotowanej blachy i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
4W międzyczasie przygotować syrop: w rondelku zagotować wodę z cukrem. Dodać rum i odstawić.
5Wyjąć ciasto z blachy i owinąć w wilgotną ściereczkę. Odstawić.
6Ganasz: w rondelku zagotować śmietanę. Wlać ją do czekolady i mieszać, aż czekolada się stopi, następnie dodać masło. Wymieszać na gładką masę.
7Nasączyć ciasto z jednej strony syropem, a następnie posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wyłożyć warstwę ganaszu. (Ale nie zużyć całego!)
8Zwinąć ciasto w roladę. W razie potrzeby nasączyć ciasto bardziej syropem cukrowym, aby je zmiękczyć.
9Na koniec posmarować ciasto pozostałym ganaszem. Udekorować malinami i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje, jeśli się je pozostawi na noc w lodówce.
Porcja dla:
6 osób