Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ta świąteczna rolada to klasyczne połączenie czekolady i malin. Biszkopt czekoladowy jest posmarowany dżemem malinowym i ganaszem czekoladowym, zwinięty w roladę, a następnie polany jeszcze większą ilością ganaszu i udekorowany mailnami.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 15 g masła, stopionego
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g czekolady połamanej na kawałki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszysta masę. Mieszając łyżką, stopniowo dodawać mąkę i kakao, aby wszystko się dobrze połączyło.

3Przelać ciasto do przygotowanej blachy i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

4W międzyczasie przygotować syrop: w rondelku zagotować wodę z cukrem. Dodać rum i odstawić.

5Wyjąć ciasto z blachy i owinąć w wilgotną ściereczkę. Odstawić.

6Ganasz: w rondelku zagotować śmietanę. Wlać ją do czekolady i mieszać, aż czekolada się stopi, następnie dodać masło. Wymieszać na gładką masę.

7Nasączyć ciasto z jednej strony syropem, a następnie posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wyłożyć warstwę ganaszu. (Ale nie zużyć całego!)

8Zwinąć ciasto w roladę. W razie potrzeby nasączyć ciasto bardziej syropem cukrowym, aby je zmiękczyć.

9Na koniec posmarować ciasto pozostałym ganaszem. Udekorować malinami i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje, jeśli się je pozostawi na noc w lodówce.

Porcja dla:

6 osób