Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Szybkie i niezawodne ciasto. Jeśli nie martwią nas dodatkowe kalorie można je pokryć lukrem lub polewą czekoladową. Można również je urozmaicić dodając orzechy, rodzynki lub suszoną żurawinę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

2Jajka ubijać z cukrem, powoli dolewając olej.

3Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem i solą.

4Dodawać mąkę partiami do masy jajeczno-olejowej, cały czas mieszając.

5Na końcu dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i dobrze wymieszać.

6Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 40 minut.

Porcja dla:

15 osób