Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Szybkie i niezawodne ciasto. Jeśli nie martwią nas dodatkowe kalorie można je pokryć lukrem lub polewą czekoladową. Można również je urozmaicić dodając orzechy, rodzynki lub suszoną żurawinę.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2,5 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2Jajka ubijać z cukrem, powoli dolewając olej.
3Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem i solą.
4Dodawać mąkę partiami do masy jajeczno-olejowej, cały czas mieszając.
5Na końcu dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i dobrze wymieszać.
6Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 40 minut.
Porcja dla:
15 osób