20 min.
40 min.
72060 min.
Dwa podstawowe składniki – masło i rum – sprawiają, że to ciasto jest wyjątkowo pyszne i będzie hitem na każdym przyjęciu! W mojej rodzinie należy do ulubionych – wspaniałe, gdy pokryte jest warstwą marcepanu lub lukrem. Uwaga: musi dojrzewać przez 7-10 tygodni, więc upieczcie je zawczasu! Zobaczcie nasz przepis video z tym keksem!
Składniki:
- 2 łyżki posiekanych suszonych wiśni
- 2 łyżki posiekanego suszonego mango
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanej kandyzowanej cytryny
- 4 łyżki suszonych porzeczek
- 4 łyżki ciemnego rumu
Przygotowanie:
1Suszone owoce wymieszać z rumem. Szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 24 godziny.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 15 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
3Utrzeć masło z cukrem na puszytą masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Dodawać stopniowo do masy maślanej na przemian z melasą i mlekiem. Dodać owoce i posiekane orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki.
4Piec przez 40-45 minut. Odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie polać 2 łyżkami rumu.
5Przygotować arkusz papieru pergaminowego i gazę na tyle duże, aby można w nie zawinąć ciasto. Gazę zwilżyć łyżką rumu. Rozłożyć gazę na papierze i na to przełożyć ciasto. Pokropić pozostałym rumem i ciasno owinąć gazą, a następnie papierem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7-10 tygodni. Jeśli keks będzie przechowywany dłużej, należy skropić go dodatkowo rumem na każde 10 tygodni przechowywania.
Porcja dla:
8 osób