Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Proste i smaczne ciasto na bazie mąki ziemniaczanej. Można je przełożyć dowolnym kremem. Ja zazwyczaj używam bitej śmietany.
Składniki:
- 4-5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą pianę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do oddzielnej tortownicy i piec przez 15 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.
3Ciasto odstawić do przestudzenia, a następnie obficie skropić wodą wymieszaną z cukrem i rumem.
4Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i przełożyć placki. Można udekorować czekoladą.
Porcja dla:
12 osób