Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Proste i smaczne ciasto na bazie mąki ziemniaczanej. Można je przełożyć dowolnym kremem. Ja zazwyczaj używam bitej śmietany.

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą pianę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do oddzielnej tortownicy i piec przez 15 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.

3Ciasto odstawić do przestudzenia, a następnie obficie skropić wodą wymieszaną z cukrem i rumem.

4Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i przełożyć placki. Można udekorować czekoladą.

Porcja dla:

12 osób