Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
1510 min.

Nie jestem wielką fanką słodyczy, ale to ciasto mogę zjeść w całości na raz! Jest tak pyszne, że nie ma sensu piec nic innego.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki maku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Trzy tortownice natłuścić i oprószyć mąką.

2Trzeba oddzielnie przygotować 3 blaty ciasta. Na jeden blat utrzeć 1/2 szklanki cukru z jajkiem. Dodać 1/2 szklanki śmietany i 1/2 szklanki mąki, dobrze wymieszać. Dodać 1/2 łyżeczki sody, dobrze wymieszać. Do pierwszego tak przygotowanego ciasta dodać orzechy i wymieszać.

3Powtórzyć proces dodając do następnego ciasta rodzynki, a do trzeciego mak.

4Przełożyć ciasta do przygotowanych foremek.

5Piec przez 20-30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ciasta po upieczeniu będą miekkie a wierzch lekko klejący.

6Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia w foremkach. Następnie wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

7W misce za pomocą widelca rozgnieść masło, a następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity krem. Nie należy używać elektrycznego miksera.

8Na paterze rozprowadzić niewielką ilość kremu, położyć pierwszy blat i obficie posmarować go kremem. Czynność powtarzać z pozostałymi blatami, układając jeden na drugim. Kremem posmarować też boki ciasta i udekorować wedle uznania.

9Ciasto można jeść od razu, ale lepiej odstawić, aby blaty dobrze nasiąknęły kremem.

Porcja dla:

12 osób