40 min.
30 min.
1510 min.
Nie jestem wielką fanką słodyczy, ale to ciasto mogę zjeść w całości na raz! Jest tak pyszne, że nie ma sensu piec nic innego.
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki maku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Trzy tortownice natłuścić i oprószyć mąką.
2Trzeba oddzielnie przygotować 3 blaty ciasta. Na jeden blat utrzeć 1/2 szklanki cukru z jajkiem. Dodać 1/2 szklanki śmietany i 1/2 szklanki mąki, dobrze wymieszać. Dodać 1/2 łyżeczki sody, dobrze wymieszać. Do pierwszego tak przygotowanego ciasta dodać orzechy i wymieszać.
3Powtórzyć proces dodając do następnego ciasta rodzynki, a do trzeciego mak.
4Przełożyć ciasta do przygotowanych foremek.
5Piec przez 20-30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ciasta po upieczeniu będą miekkie a wierzch lekko klejący.
6Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia w foremkach. Następnie wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
7W misce za pomocą widelca rozgnieść masło, a następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity krem. Nie należy używać elektrycznego miksera.
8Na paterze rozprowadzić niewielką ilość kremu, położyć pierwszy blat i obficie posmarować go kremem. Czynność powtarzać z pozostałymi blatami, układając jeden na drugim. Kremem posmarować też boki ciasta i udekorować wedle uznania.
9Ciasto można jeść od razu, ale lepiej odstawić, aby blaty dobrze nasiąknęły kremem.
Porcja dla:
12 osób