Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
280 min.

Nie ma nic bardziej eleganckiego od tortu Sachera. Podczas wyjazdu do Wiednia spróbowałem oryginalnego tortu w „Café Sacher”. Był tak wspaniały, że musiałem sam go upiec. Myślę, że ta wersja jest bardzo zbliżona.

Składniki:

  • 135 g ciemnej czekolady lub kuwertury
  • 140 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 g cukru pudru
  • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 140 g mąki
  • 220 g cukru
  • 125 ml wody
  • 160 g drobno posiekanej czekolady

Przygotowanie:

1Upiec spód: Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

2W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę porządnie mieszając, a następnie zdjąć z ognia i odstawić.

3W dużej misce zmiksować masło z aromatem waniliowym i cukrem pudrem, aby powstała puszysta masa. Nadal miksując, stopniowo dodawać żółtka. Dobrze wmieszać każde żółtko przed dodaniem kolejnego. Wmieszać stopioną czekoladę.

4W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie, stale miksując, wmieszać 100 g cukru. Dodać ubite białka do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie całość łyżką.

5Przelać ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch, podnosząc nieco przy brzegach, aby ciasto wyrosło równomiernie.

6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec jeszcze przez około 40 minut.

7Upieczone ciasto odstawić na metalową kratkę aby ostygło, stawiając je (nadal w blaszce) do góry dnem, aby się nie zapadło w środku.

8Przygotować polewę: w rondelku o grubym dnie wymieszać cukier z wodą. Delikatnie gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i stopniowo wmieszać czekoladę. Gotowa polewa powinna być gęsta i gładka.

9Odwrócić ciasto i wyjąć z tortownicy.

10Przekroić ciasto w poprzek na pół. Posmarować obie połówki ciepłym dżemem morelowym i ponownie je złożyć.

11Ustawić ciasto gładką stroną do góry (tzn. spodem do góry) na metalowej kratce. Kratkę ustawić na dużej blasze. Pokryć gładką stronę ciasta dżemem morelowym. Odstawić na kilka minut, aby dżem wsiąknął w ciasto.

12Polać ciasto ciepłą polewą. Szybko wyrównać polewę dużym nożem, także na bokach ciasta. Odstawić ciasto na co najmniej 3 godziny, aby polewa zastygła.

13Tort Sachera smakuje znakomicie z dodatkiem bitej śmietany.

Porcja dla:

12 osób