Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Krem w tym torcie jest przyrządzany podobnie jak tiramisu, dlatego musi się chłodzić w lodówce przez 12 godzin. To ciekawy deser, z wspaniałym biszkoptowym spodem i warstwami biszkoptów przełożonych pysznym kremem. Podawać schłodzony – a będzie smakował bosko!

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 125 g cukru
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 180 C.

2Ubić żółtka, a następnie, stale mieszając trzepaczką, dodać 100 g cukru. Dodać aromat waniliowy i wymieszać. Ubić białka na sztywno i mieszając dodać pozostałe 25 g cukru. Dodać białka do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski, a następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać dobrze łyżką.

3Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.

4Krem: masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i podgrzać ją. Do żelatyny dodać rum, dobrze wymieszać i dodać do masy jajecznej. Dodać bitą śmietanę i wymieszać całość łyżką.

5Szklaną misę o płaskim dnie i średnicy około 26-28 cm opłukać pod zimną wodą.

6Wlać do miski 1/3 kremu, ułożyć na nim warstwę biszkoptów, wylać kolejną warstwę kremu i tak dalej, aż do zużycia całego kremu i biszkoptów. Wstawić miskę do lodówki na około 12 godzin.

7Delikatnie odwrócić miskę, wykładając zastygły krem z biszkoptami na wierzch upieczonego spodu. Udekorować bitą śmietaną.

Porcja dla:

10 osób