20 min.
20 min.
40 min.
Krem w tym torcie jest przyrządzany podobnie jak tiramisu, dlatego musi się chłodzić w lodówce przez 12 godzin. To ciekawy deser, z wspaniałym biszkoptowym spodem i warstwami biszkoptów przełożonych pysznym kremem. Podawać schłodzony – a będzie smakował bosko!
Składniki:
- 3 żółtka
- 125 g cukru
- 3 białka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
2Ubić żółtka, a następnie, stale mieszając trzepaczką, dodać 100 g cukru. Dodać aromat waniliowy i wymieszać. Ubić białka na sztywno i mieszając dodać pozostałe 25 g cukru. Dodać białka do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski, a następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać dobrze łyżką.
3Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
4Krem: masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i podgrzać ją. Do żelatyny dodać rum, dobrze wymieszać i dodać do masy jajecznej. Dodać bitą śmietanę i wymieszać całość łyżką.
5Szklaną misę o płaskim dnie i średnicy około 26-28 cm opłukać pod zimną wodą.
6Wlać do miski 1/3 kremu, ułożyć na nim warstwę biszkoptów, wylać kolejną warstwę kremu i tak dalej, aż do zużycia całego kremu i biszkoptów. Wstawić miskę do lodówki na około 12 godzin.
7Delikatnie odwrócić miskę, wykładając zastygły krem z biszkoptami na wierzch upieczonego spodu. Udekorować bitą śmietaną.
Porcja dla:
10 osób