Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
62 min.

Cudowny mus czekoladowy, który nie wymaga długiego czasu przygotowania. Zaskakująco łatwy tort, który otrzyma wiele ochów i achów!

Składniki:

  • 350 g czekolady
  • 300 g masła o temp. pokojowej, pokrojone w kostkę
  • 80 g rodzynek
  • 5 łyżek brandy
  • 100 ml mocnej kawy
  • 6 żółtek
  • 8 białek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Natłuścić rozkładaną formę do pieczenia ciasta w kształcie serca. Następnie wyłożyć papierem pergaminowym. Wrzucić rodzynki do szklanki z koniakiem i odstawić.

2W rondelku połączyć kawę z czekoladą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Zdjąć rondel z ognia i dodawać zółtka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać rodzynki z koniakiem. Dobrze wszystko wymieszać i odstawić.

3Ubić mikserem białka z solą na sztywno. Delikatnie wmieszać białko z masą czekoladową. Wlać masę do przygotowanej formy i włożyć formę do lodówki na 12 godzin.

4Następnego dnia przygotować polewę czekoladową. W rondelku na małym ogniu stopić czekoladę. Dodać olej, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.

5Usunąć boki formy i ostrożnie przewrócić ciasto do góry nogami na blachę wyłożoną pergaminem. Polać ciasto polewą czekoladową i włożyć do lodówki do jednej godziny. Aby odseparować ciasto z polewą od pergaminu należy delikatnie użyć noża. Na koniec przełożyć nasze serce na staojak na ciasto lub talerz i podawać.

Porcja dla:

8 osób