45 min.
05 min.
62 min.
Cudowny mus czekoladowy, który nie wymaga długiego czasu przygotowania. Zaskakująco łatwy tort, który otrzyma wiele ochów i achów!
Składniki:
- 350 g czekolady
- 300 g masła o temp. pokojowej, pokrojone w kostkę
- 80 g rodzynek
- 5 łyżek brandy
- 100 ml mocnej kawy
- 6 żółtek
- 8 białek
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Natłuścić rozkładaną formę do pieczenia ciasta w kształcie serca. Następnie wyłożyć papierem pergaminowym. Wrzucić rodzynki do szklanki z koniakiem i odstawić.
2W rondelku połączyć kawę z czekoladą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Zdjąć rondel z ognia i dodawać zółtka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać rodzynki z koniakiem. Dobrze wszystko wymieszać i odstawić.
3Ubić mikserem białka z solą na sztywno. Delikatnie wmieszać białko z masą czekoladową. Wlać masę do przygotowanej formy i włożyć formę do lodówki na 12 godzin.
4Następnego dnia przygotować polewę czekoladową. W rondelku na małym ogniu stopić czekoladę. Dodać olej, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.
5Usunąć boki formy i ostrożnie przewrócić ciasto do góry nogami na blachę wyłożoną pergaminem. Polać ciasto polewą czekoladową i włożyć do lodówki do jednej godziny. Aby odseparować ciasto z polewą od pergaminu należy delikatnie użyć noża. Na koniec przełożyć nasze serce na staojak na ciasto lub talerz i podawać.
Porcja dla:
8 osób