15 min.
50 min.
65 min.
Oto propozycja dla osób, którym marzy się śniadanie “na słodko”, a jednocześnie chciałyby się zdrowo odżywiać. Maksimum smaku, minimum tłuszczu i cholesterolu.
Składniki:
- 290 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g miękkiego masła
- 250 g syropu klonowego
- 1 jajko, roztrzepane
- 170 g chudego skondensowanego mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 60 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 cm spryskać olejem w aerozolu albo posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Wsypać mąkę do dużego naczynia, zrobić niewielkie zagłębienie na środku.
2Ukręcić masło na gładko drewnianą łyżką, wlać syrop klonowy. Dodać jajko, a następnie mleko i esencję waniliową. Dokładnie wymieszać. Całą masę wlać do zagłębienia w mące, wymieszać niezbyt dokładnie – tak, żeby trochę grudek zostało. Dodać orzechy i wymieszać.
3Nałożyć ciasto do formy. Piec około 50 minut, aż się zrumieni, a wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha. Jeśli chlebek zbyt szybko się rumieni, można przykryć go luźno folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia.
4Wyjąć z piekarnika, odstawić z formą na metalową kratkę na 10 minut, potem wyjąć z formy i poczekać, aż zupełnie wystygnie.
Porcja dla:
16 osób