Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Oto propozycja dla osób, którym marzy się śniadanie “na słodko”, a jednocześnie chciałyby się zdrowo odżywiać. Maksimum smaku, minimum tłuszczu i cholesterolu.

Składniki:

  • 290 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g miękkiego masła
  • 250 g syropu klonowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 170 g chudego skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 60 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 cm spryskać olejem w aerozolu albo posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Wsypać mąkę do dużego naczynia, zrobić niewielkie zagłębienie na środku.

2Ukręcić masło na gładko drewnianą łyżką, wlać syrop klonowy. Dodać jajko, a następnie mleko i esencję waniliową. Dokładnie wymieszać. Całą masę wlać do zagłębienia w mące, wymieszać niezbyt dokładnie – tak, żeby trochę grudek zostało. Dodać orzechy i wymieszać.

3Nałożyć ciasto do formy. Piec około 50 minut, aż się zrumieni, a wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha. Jeśli chlebek zbyt szybko się rumieni, można przykryć go luźno folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia.

4Wyjąć z piekarnika, odstawić z formą na metalową kratkę na 10 minut, potem wyjąć z formy i poczekać, aż zupełnie wystygnie.

Porcja dla:

16 osób