Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Lekkie ciasto na lato. Można je upiec z prawie każdym owocem sezonowym, pysznie tu pasują maliny albo jeżyny.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 cytryna
- 250 g świeżych jagód
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając.
4Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać je do ciasta.
5Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
6Dodać 2/3 jagód i wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, a wierzch posypać pozostałymi jagodami.
7Piec przez godzinę.
Porcja dla:
12 osób