Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Lekkie ciasto na lato. Można je upiec z prawie każdym owocem sezonowym, pysznie tu pasują maliny albo jeżyny.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 250 g świeżych jagód

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając.

4Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać je do ciasta.

5Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.

6Dodać 2/3 jagód i wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, a wierzch posypać pozostałymi jagodami.

7Piec przez godzinę.

Porcja dla:

12 osób