30 min.
120 min.
5910 min.
Pyszne ciasto z wiśniami kandyzowanymi i rodzynkami. Niezbyt wymagające. Można je z powodzeniem zamrażać.
Składniki:
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 225 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki (120 ml) soku pomarańczowego
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 g złotych rodzynek
- 230 g kandyzowanych wiśni, przepołowionych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23×12 cm.
2Utrzeć masło z cukrem, aby powstała jasna, puszysta masa. Dodać roztrzepane jajka oraz sok pomarańczowy i dobrze wymieszać.
3Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć 1/3 szklanki tej mieszaniny i wymieszać z rodzynkami i wiśniami (dzięki temu nie opadną na dno ciasta). Resztę mąki z proszkiem dodać do masy maślanej i wymieszać. Dodać do ciasta rodzynki i wiśnie i wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej foremki.
4Piec przez 2,5 godziny. Odłożyć na kilka dni (owinąć w folię spożywczą i przechowywać w szczelnym pojemniku).
Porcja dla:
24 osób