Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
5910 min.

Pyszne ciasto z wiśniami kandyzowanymi i rodzynkami. Niezbyt wymagające. Można je z powodzeniem zamrażać.

Składniki:

  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 225 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki (120 ml) soku pomarańczowego
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 330 g złotych rodzynek
  • 230 g kandyzowanych wiśni, przepołowionych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23×12 cm.

2Utrzeć masło z cukrem, aby powstała jasna, puszysta masa. Dodać roztrzepane jajka oraz sok pomarańczowy i dobrze wymieszać.

3Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć 1/3 szklanki tej mieszaniny i wymieszać z rodzynkami i wiśniami (dzięki temu nie opadną na dno ciasta). Resztę mąki z proszkiem dodać do masy maślanej i wymieszać. Dodać do ciasta rodzynki i wiśnie i wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej foremki.

4Piec przez 2,5 godziny. Odłożyć na kilka dni (owinąć w folię spożywczą i przechowywać w szczelnym pojemniku).

Porcja dla:

24 osób