Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
175 min.

Wielkanoc to czas mazurków – jest na nie wiele przepisów, a poniższy jest nieskomplikowany a jakże wyborny w smaku.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła startego na tarce
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • sczypta soli

Przygotowanie:

1Mąkę i sól przesiać.

2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

3Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę.

4Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.

5Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.

6Ciasto cienko posmarować dżemem.

7Do garnuszka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i dodawać tyle wody, mieszając, aż zrobi się nam masa lukrowa. Wyłożyć ją delikatnie na ciasto z dżemem. Posypać bakaliami i owocami kandyzowanymi lub ułożyć z nich fantazyjne wzorki.

Porcja dla:

12 osób