Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
175 min.
175 min.
Wielkanoc to czas mazurków – jest na nie wiele przepisów, a poniższy jest nieskomplikowany a jakże wyborny w smaku.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła startego na tarce
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 żółtko
- sczypta soli
Przygotowanie:
1Mąkę i sól przesiać.
2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
3Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę.
4Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.
5Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.
6Ciasto cienko posmarować dżemem.
7Do garnuszka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i dodawać tyle wody, mieszając, aż zrobi się nam masa lukrowa. Wyłożyć ją delikatnie na ciasto z dżemem. Posypać bakaliami i owocami kandyzowanymi lub ułożyć z nich fantazyjne wzorki.
Porcja dla:
12 osób