60 min.
50 min.
170 min.
Tradycyjna strucla drożdżowa z nadzieniem z maku i bakalii, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Składniki:
- 400 g maku
- 1 litr mleka
- 150 g masła
- 3/4 szklanki miodu
- 1 laska wanilii
- 100 g posiekanych migdałów
- 150 g sparzonych rodzynek
- 1/4 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki koniaku lub brandy
Przygotowanie:
1Mak umyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy.
2Masło roztopić, dodać miód, miąższ wanilii, bakalie, skórkę, mak i smażyć przez 15 minut, często mieszając. Odstawić do przestudzenia.
3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać do masy makowej i wymieszać.
4Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z makiem, dodać brandy i wymieszać.
5Przygotować ciasto: drożdże rozmieszać ze śmietaną. Pozostałe składniki posiekać na stolnicy, dodać drożdże i zagnieść niezbyt ścisłe i lśniące ciasto.
6Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Równomiernie pokryć masą makową, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
7Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Piec przez 45-50 minut.
Porcja dla:
15 osób