Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
170 min.

Tradycyjna strucla drożdżowa z nadzieniem z maku i bakalii, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 400 g maku
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 150 g sparzonych rodzynek
  • 1/4 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki koniaku lub brandy

Przygotowanie:

1Mak umyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy.

2Masło roztopić, dodać miód, miąższ wanilii, bakalie, skórkę, mak i smażyć przez 15 minut, często mieszając. Odstawić do przestudzenia.

3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać do masy makowej i wymieszać.

4Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z makiem, dodać brandy i wymieszać.

5Przygotować ciasto: drożdże rozmieszać ze śmietaną. Pozostałe składniki posiekać na stolnicy, dodać drożdże i zagnieść niezbyt ścisłe i lśniące ciasto.

6Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Równomiernie pokryć masą makową, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

7Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Piec przez 45-50 minut.

Porcja dla:

15 osób