60 min.
50 min.
110 min.
Aromatyczna szarlotka przykryta lekką różową pianką nie tylko na specjalne okazje. Polecam! Na pewno się Wam uda.
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 200 g cukru kryształu
- 5 jaj
- 5 łyżek śmietany
- 1 kg jabłek
- 1 czerwony kisiel
Przygotowanie:
1Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę, ¼ szklanki cukru i posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną, dodać do mąki i ugnieść elastyczne ciasto.
2Z ciasta oddzielić ¼ i włożyć do lodówki, resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 25 cm x 35 cm.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
5Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę, na końcu dodać pozostały cukier i kisiel, ubijać aż stanie się szklista.
6Na cieście rozłożyć jabłka i przykryć je różową pianą z białek.
7Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce i równomiernie przykryć pianę.
8Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.
Porcja dla:
1 osoby