Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
110 min.

Aromatyczna szarlotka przykryta lekką różową pianką nie tylko na specjalne okazje. Polecam! Na pewno się Wam uda.

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 kg jabłek
  • 1 czerwony kisiel

Przygotowanie:

1Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę, ¼ szklanki cukru i posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną, dodać do mąki i ugnieść elastyczne ciasto.

2Z ciasta oddzielić ¼ i włożyć do lodówki, resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 25 cm x 35 cm.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

5Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę, na końcu dodać pozostały cukier i kisiel, ubijać aż stanie się szklista.

6Na cieście rozłożyć jabłka i przykryć je różową pianą z białek.

7Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce i równomiernie przykryć pianę.

8Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.

Porcja dla:

1 osoby