Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wspaniałe kruche ciasto przybrane bitą śmietaną i świeżymi owocami. Można użyć dowolnych owoców, na przykład malin, truskawek albo jagód. Moje dzieci uwielbiają pomagać w dekorowaniu tych ciasteczek i podjadać przy okazji świeże owoce.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 125 g pasty marcepanowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Oddzielić 4 białka od 4 żółtek.Ubić 4 białka z solą na sztywno i odstawić do lodówki.

2Dużą, płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 180 C.

3Marcepan pokruszyć do dużej miski. Dodać całe jajko, żółtka, cukier, wanilię i zmiksować wszystko na puszystą masę.

4Stale miksując, stopniowo dodawać mąkę pszenną i kukurydzianą i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i dobrze wymieszać łyżką.

5Wyłożyć ciasto na blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

6Odstawić, żeby ciasto ostygło, a następnie pokroić w kwadraciki. Ubić śmietanę na sztywno z z wanilią i cukrem pudrem. Kwadraciki ciasta smarować bitą śmietaną i dekorować owocami.

Porcja dla:

10 osób