Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Bardzo mocno kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Proste w wykonaniu i pyszne!

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • paczka herbatników
  • puszka 400 g mleka kokosowego
  • około 350 ml śmietanki do ubijania

Przygotowanie:

1Gotujemy jeden budyń w zwykłym mleku, w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu. Jeżeli budyń jest bez cukru, słodzimy jedną łyżką cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy łyżeczkę masła i na sam koniec 1/3 paczki wiórków kokosowych.

2Herbatniki układamy jedną warstwą na dnie płaskiego, szklanego naczynia albo blaszki. Gotową masę budyniową nakładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników.

3Do drugiej warstwy kremu użyjemy mleka kokosowego: mleko kokosowe, które ma konsystencję gęstej śmietany przekładamy do garnka i zagotowujemy.

4Proszek budyniowy z drugiego opakowania budyniu rozrabiamy w wodzie pozostałej w puszce po mleku kokosowym. Dodajemy łyżkę cukru. Rozrobiony proszek wlewamy na gotujące się mleko kokosowe, mieszamy i wsypujemy część wiórek kokosowych. Powstałą masę wylewamy na drugą warstwę herbatników, ponownie przykrywając herbatnikami.

5Na wierzch nakładamy ubitą śmietankę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce.

Porcja dla:

12 osób