40 min.
15 min.
55 min.
Bardzo mocno kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Proste w wykonaniu i pyszne!
Składniki:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 200 g wiórków kokosowych
- paczka herbatników
- puszka 400 g mleka kokosowego
- około 350 ml śmietanki do ubijania
Przygotowanie:
1Gotujemy jeden budyń w zwykłym mleku, w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu. Jeżeli budyń jest bez cukru, słodzimy jedną łyżką cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy łyżeczkę masła i na sam koniec 1/3 paczki wiórków kokosowych.
2Herbatniki układamy jedną warstwą na dnie płaskiego, szklanego naczynia albo blaszki. Gotową masę budyniową nakładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
3Do drugiej warstwy kremu użyjemy mleka kokosowego: mleko kokosowe, które ma konsystencję gęstej śmietany przekładamy do garnka i zagotowujemy.
4Proszek budyniowy z drugiego opakowania budyniu rozrabiamy w wodzie pozostałej w puszce po mleku kokosowym. Dodajemy łyżkę cukru. Rozrobiony proszek wlewamy na gotujące się mleko kokosowe, mieszamy i wsypujemy część wiórek kokosowych. Powstałą masę wylewamy na drugą warstwę herbatników, ponownie przykrywając herbatnikami.
5Na wierzch nakładamy ubitą śmietankę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce.
Porcja dla:
12 osób