Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste i smaczne ciasto z owocami morwy i rabarbarem. Nadzienie można mrozić i wykorzystać, kiedy sezon na te owoce minie. Zamiast morwy można użyć jagód, jeżyn lub truskawek.

Składniki:

  • 350 g owoców morwy czarnej lub czerwonej
  • 200 g rabarbaru, drobno pokrojonego
  • 250 g cukru kryształu
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.

2Owoce morwy wymieszać z rabarbarem, cukrem i mąką.

3Lekko natłuszczoną foremkę wyłożyć połową ciasta, na to wyłożyć nadzienie, na wierzchu ułożyć wiórki masła i przykryć drugą częścią ciasta. Skleić brzegi.

4Piec w temperaturze 205 stopni C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec przez kolejne 30 minut.

Porcja dla:

8 osób