Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Proste i smaczne ciasto z owocami morwy i rabarbarem. Nadzienie można mrozić i wykorzystać, kiedy sezon na te owoce minie. Zamiast morwy można użyć jagód, jeżyn lub truskawek.
Składniki:
- 350 g owoców morwy czarnej lub czerwonej
- 200 g rabarbaru, drobno pokrojonego
- 250 g cukru kryształu
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
2Owoce morwy wymieszać z rabarbarem, cukrem i mąką.
3Lekko natłuszczoną foremkę wyłożyć połową ciasta, na to wyłożyć nadzienie, na wierzchu ułożyć wiórki masła i przykryć drugą częścią ciasta. Skleić brzegi.
4Piec w temperaturze 205 stopni C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec przez kolejne 30 minut.
Porcja dla:
8 osób