Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

I kolejny sernik, który trafił do segregatora z etykietą ”Zrobione”. Delikatny, puszysty, oblany wymyślną polewą kawową. Z dodatkiem rodzynek, na ciasteczkowym spodzie. Na pogodę i niepogodę. Na poprawę humoru i na majówkę!

Składniki:

  • 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżka mocnego, słodkiego naparu kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica)
  • budyń śmietankowy (opakowanie 40 g)
  • szklanka mleka 0,5%
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ziarenka wanilii (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na spód wymieszać do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

2Rozgrzać piekarnik do 150-160 stopni C.

3Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć.

4Białka ubić na sztywno i odstawić do lodówki.

5Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej.

6Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

7Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160 stopni C) około godziny.

8W dwóch łyżkach wrzątku zaparzyć kawę, posłodzić. Gdy poncz wystygnie, dodać śmietanę i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch jeszcze ciepłego sernika. Udekorować kawą.

Porcja dla:

1 osoby