30 min.
60 min.
90 min.
I kolejny sernik, który trafił do segregatora z etykietą ”Zrobione”. Delikatny, puszysty, oblany wymyślną polewą kawową. Z dodatkiem rodzynek, na ciasteczkowym spodzie. Na pogodę i niepogodę. Na poprawę humoru i na majówkę!
Składniki:
- 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
- 50 g roztopionego masła
- łyżka mocnego, słodkiego naparu kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica)
- budyń śmietankowy (opakowanie 40 g)
- szklanka mleka 0,5%
- 1/3 szklanki oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- ziarenka wanilii (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki na spód wymieszać do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.
2Rozgrzać piekarnik do 150-160 stopni C.
3Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć.
4Białka ubić na sztywno i odstawić do lodówki.
5Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej.
6Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
7Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160 stopni C) około godziny.
8W dwóch łyżkach wrzątku zaparzyć kawę, posłodzić. Gdy poncz wystygnie, dodać śmietanę i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch jeszcze ciepłego sernika. Udekorować kawą.
Porcja dla:
1 osoby