Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Bardzo prosty, szybki i niezawodny przepis na pyszne, ale nie za słodkie ciasto z świeżymi owocami.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.

2Dodać żółtka i pół szklanki oleju. Ciągle mieszając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika.

3Dolać resztę oleju i całość dokładnie zmiksować.

4Formę do pieczenia nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

5Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

6Wlać ciasto do formy i odczekać 10 minut, następnie delikatnie ułożyć na wierzchu owoce.

7Piec przez 45 minut.

Porcja dla:

12 osób