Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Bardzo prosty, szybki i niezawodny przepis na pyszne, ale nie za słodkie ciasto z świeżymi owocami.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
2Dodać żółtka i pół szklanki oleju. Ciągle mieszając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika.
3Dolać resztę oleju i całość dokładnie zmiksować.
4Formę do pieczenia nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
5Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
6Wlać ciasto do formy i odczekać 10 minut, następnie delikatnie ułożyć na wierzchu owoce.
7Piec przez 45 minut.
Porcja dla:
12 osób