Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
100 min.

Szybkie i proste ciasto kokosowe z maślanką. Dobre jeśli spodziewasz się wielu gości, bo można je pokroić na małe kawałki.

Składniki:

  • 1,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 350 g cukru
  • 500 ml maślanki
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru
  • 400 ml śmietanki

Przygotowanie:

1Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C.

2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać jajka z 350 g cukru, a następnie, stale mieszając, dodawać na przemian maślankę i mąkę. Wylać ciasto do przygotowanej blachy.

3Wymieszać wiórki kokosowe ze 100 g cukru i posypać tym równomiernie ciasto w blaszce.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

5Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wylać na ciasto śmietankę i odstawić ciasto aby całkiem ostygło.

Porcja dla:

20 osób