Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Szybkie i proste ciasto kokosowe z maślanką. Dobre jeśli spodziewasz się wielu gości, bo można je pokroić na małe kawałki.
Składniki:
- 1,5 opakowania proszku do pieczenia
- 500 g mąki
- 3 jajka (rozmiar M)
- 350 g cukru
- 500 ml maślanki
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
- 400 ml śmietanki
Przygotowanie:
1Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C.
2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać jajka z 350 g cukru, a następnie, stale mieszając, dodawać na przemian maślankę i mąkę. Wylać ciasto do przygotowanej blachy.
3Wymieszać wiórki kokosowe ze 100 g cukru i posypać tym równomiernie ciasto w blaszce.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
5Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wylać na ciasto śmietankę i odstawić ciasto aby całkiem ostygło.
Porcja dla:
20 osób