30 min.
40 min.
70 min.
Zawsze, gdy ją robię po pięciu minutach nie ma już połowy ciasta, bo tak wszystkim smakuje, co mnie bardzo cieszy 🙂 Mam nadzieję, że wam też zasmakuje 😀
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką w misce, by powstały tak jakby „okruchy chleba”. Wsadzić do lodówki, by się schłodziła.
2Zetrzeć na dużych oczkach kilogram jabłek. Następnie zagotować je w garnku razem z cynamonem do czasu, kiedy zrobią się miękkie. Odstawić do wystygnięcia.
3Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem ręką. Mieszać tak długo, aż masło dokładnie się połączy z pozostałymi składnikami.
4Wysmarować metalową blaszkę masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Wsypać uprzednio wymieszane składniki na spód blaszki i poprzyciskać palcami.
5Następnie na blaszkę z ciastem wyłożyć ugotowane jabłka.
6Całość posypać przygotowaną na początku kruszonką.
7Piec w 160°C do czasu, gdy kruszonka będzie złota.
8Smacznego!
Porcja dla:
10 osób