Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Zawsze, gdy ją robię po pięciu minutach nie ma już połowy ciasta, bo tak wszystkim smakuje, co mnie bardzo cieszy 🙂 Mam nadzieję, że wam też zasmakuje 😀

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką w misce, by powstały tak jakby „okruchy chleba”. Wsadzić do lodówki, by się schłodziła.

2Zetrzeć na dużych oczkach kilogram jabłek. Następnie zagotować je w garnku razem z cynamonem do czasu, kiedy zrobią się miękkie. Odstawić do wystygnięcia.

3Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem ręką. Mieszać tak długo, aż masło dokładnie się połączy z pozostałymi składnikami.

4Wysmarować metalową blaszkę masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Wsypać uprzednio wymieszane składniki na spód blaszki i poprzyciskać palcami.

5Następnie na blaszkę z ciastem wyłożyć ugotowane jabłka.

6Całość posypać przygotowaną na początku kruszonką.

7Piec w 160°C do czasu, gdy kruszonka będzie złota.

8Smacznego!

Porcja dla:

10 osób