Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Smaczne i proste ciasto na kruchym spodzie z kakaowo-orzechową masą. Trochę przypomina świąteczny mazurek, ale dobre na każdą okazję.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki (180 g) masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę lekko natłuścić.

2Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtka, zarobić ciasto. Wyłożyć dno foremki, wstawić do piekarnika i podpiec na rumiano.

3Ubić jajko i 3 żółtka z cukrem. Z 3 białek ubić sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać kakao i orzechy. Delikatnie połączyć z pianą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.

4Piec przez kolejne 30-40 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku, aż całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjąć.

Porcja dla:

12 osób