Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Smaczne i proste ciasto na kruchym spodzie z kakaowo-orzechową masą. Trochę przypomina świąteczny mazurek, ale dobre na każdą okazję.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki (180 g) masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę lekko natłuścić.
2Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i żółtka, zarobić ciasto. Wyłożyć dno foremki, wstawić do piekarnika i podpiec na rumiano.
3Ubić jajko i 3 żółtka z cukrem. Z 3 białek ubić sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać kakao i orzechy. Delikatnie połączyć z pianą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
4Piec przez kolejne 30-40 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku, aż całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjąć.
Porcja dla:
12 osób