Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
65 min.

Podobno kto je jedno jabłko dziennie, ten szybko zapomina drogi do lekarza. Oto pomysł, jak podać to jabłko w oryginalny sposób – z owsianą kruszonką i odrobiną mrożonego jogurtu.

Składniki:

  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1,3 kg jabłek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 l dietetycznego mrożonego jogurtu waniliowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Lekko spryskać olejem w aerozolu prostokątne naczynie żaroodporne. Zmiksować w malakserze brązowy cukier, mąkę i cynamon (można także wymieszać te składniki ręcznie).

2Wlać sok z cytryny do dużego naczynia. Obrać jabłka i pokroić je w plastry. Dodać do naczynia z sokiem cytrynowym i wstrząsnąć, aby się nim pokryły. Posypać brązowym cukrem z mąką i cynamonem, wlać esencję waniliową. Wstrząsnąć, żeby wszystko dokładnie się wymieszało. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego.

3Przygotować kruszonkę. Wymieszać płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier i cynamon w średniej wielkości naczyniu. Dodać masło i wyrabiać palcami, aż cała mieszanina przybierze postać grubych okruszków. Posypać nimi jabłka i wstawić naczynie do piekarnika. Piec około 40 minut, aż jabłka zmiękną, a kruszonka się zrumieni. Podawać z kulkami mrożonego jogurtu.

Porcja dla:

12 osób