25 min.
40 min.
65 min.
Podobno kto je jedno jabłko dziennie, ten szybko zapomina drogi do lekarza. Oto pomysł, jak podać to jabłko w oryginalny sposób – z owsianą kruszonką i odrobiną mrożonego jogurtu.
Składniki:
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1,3 kg jabłek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 l dietetycznego mrożonego jogurtu waniliowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Lekko spryskać olejem w aerozolu prostokątne naczynie żaroodporne. Zmiksować w malakserze brązowy cukier, mąkę i cynamon (można także wymieszać te składniki ręcznie).
2Wlać sok z cytryny do dużego naczynia. Obrać jabłka i pokroić je w plastry. Dodać do naczynia z sokiem cytrynowym i wstrząsnąć, aby się nim pokryły. Posypać brązowym cukrem z mąką i cynamonem, wlać esencję waniliową. Wstrząsnąć, żeby wszystko dokładnie się wymieszało. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
3Przygotować kruszonkę. Wymieszać płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier i cynamon w średniej wielkości naczyniu. Dodać masło i wyrabiać palcami, aż cała mieszanina przybierze postać grubych okruszków. Posypać nimi jabłka i wstawić naczynie do piekarnika. Piec około 40 minut, aż jabłka zmiękną, a kruszonka się zrumieni. Podawać z kulkami mrożonego jogurtu.
Porcja dla:
12 osób