Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten placek jest niezwykle czekoladowy, ale bardzo lekki. Do ciasta dodaje się ciemną czekoladę i ubite białka. Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 1 łyżka wody
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 6 jajek
  • 1 łyżka masła do wysmarowania i 1 łyżeczka mąki do oprószenia blachy
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Stopić czekoladę z dodatkiem wody w mikrofalówce, podgrzewając ją przez 1 minutę. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Dobrze wymieszać.

3Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać stopioną czekoladę.

4W misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

5Wysmarować masłem blachę do pieczenia i posypać mąką. Wlać ciasto do blachy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

6Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.

Porcja dla:

8 osób