Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten placek jest niezwykle czekoladowy, ale bardzo lekki. Do ciasta dodaje się ciemną czekoladę i ubite białka. Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub z bitą śmietaną.
Składniki:
- 1 łyżka wody
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 200 g ciemnej czekolady
- 6 jajek
- 1 łyżka masła do wysmarowania i 1 łyżeczka mąki do oprószenia blachy
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Stopić czekoladę z dodatkiem wody w mikrofalówce, podgrzewając ją przez 1 minutę. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Dobrze wymieszać.
3Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać stopioną czekoladę.
4W misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
5Wysmarować masłem blachę do pieczenia i posypać mąką. Wlać ciasto do blachy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
6Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.
Porcja dla:
8 osób