Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To mój ulubiony przepis. Placek jest szybki, prosty i smaczny. Piekłam go zarówno z brzoskwiniami z puszki, jak i ze świeżymi.
Składniki:
- 110 g margaryny
- 50 g (1/4 szkl.) cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
2W dużej misce zmiksować masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wmieszać wanilię. Mieszając, dodać mieszaninę z mąką. Rozłożyć ciasto rękoma na spodzie i na brzegach tortownicy (do wysokości około 2,5 cm) . Ułożyć plasterki brzoskwiń w kształt spirali na wierzchu ciasta. Posypać cukrem i cynamonem.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Porcja dla:
12 osób