Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To mój ulubiony przepis. Placek jest szybki, prosty i smaczny. Piekłam go zarówno z brzoskwiniami z puszki, jak i ze świeżymi.

Składniki:

  • 110 g margaryny
  • 50 g (1/4 szkl.) cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.

2W dużej misce zmiksować masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wmieszać wanilię. Mieszając, dodać mieszaninę z mąką. Rozłożyć ciasto rękoma na spodzie i na brzegach tortownicy (do wysokości około 2,5 cm) . Ułożyć plasterki brzoskwiń w kształt spirali na wierzchu ciasta. Posypać cukrem i cynamonem.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.

Porcja dla:

12 osób