30 min.
60 min.
90 min.
To ciasto zwykle robi wrażenie na gościach. To znakomity deser po lekkim daniu obiadowym, podany z kawą.
Składniki:
- 3 dojrzałe gruszki
- 150 g jeżyn
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić boki formy, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
2Obrać i przepołowić gruszki, usunąć gniazda nasienne. Umyć i jeśli trzeba – przebrać jeżyny.
3Przygotować złotobrązowy karmel z 50 g cukru i soku cytrynowego, ostrożnie podgrzewając na patelni z grubym dnem. Wlać go do formy.
4Ułożyć na warstwie karmelu połówki gruszek, przekrojoną powierzchnią w dół. Wyłożyć jeżynami wolne przestrzenie między połówkami gruszek.
5Ubić w misce masło z resztą cukru, skórką pomarańczową i solą, dodając kolejno jajka. Powinno mieć konsystencję jasnego kremu.
6Wsypać do kremu mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszać. Ciągle mieszając, dodawać mleko, aż ciasto będzie powoli spływać z łyżki, urywając się dużymi kawałkami.
7Wyłożyć ciasto na znajdujące się w formie owoce i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50–60 minut. Jeśli wierzch przybiera zbyt ciemną barwę, należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
8Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 10 minut, nie wyjmując z formy. Potem, ostrożnie odwracając formę do góry dnem, wyłożyć na talerz i jeśli to możliwe – podawać ciepłe. Jako dodatek polecamy bitą śmietanę lub lekko osłodzony twarożek śmietankowy.
Porcja dla:
12 osób