Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

To ciasto zwykle robi wrażenie na gościach. To znakomity deser po lekkim daniu obiadowym, podany z kawą.

Składniki:

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 150 g jeżyn
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić boki formy, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

2Obrać i przepołowić gruszki, usunąć gniazda nasienne. Umyć i jeśli trzeba – przebrać jeżyny.

3Przygotować złotobrązowy karmel z 50 g cukru i soku cytrynowego, ostrożnie podgrzewając na patelni z grubym dnem. Wlać go do formy.

4Ułożyć na warstwie karmelu połówki gruszek, przekrojoną powierzchnią w dół. Wyłożyć jeżynami wolne przestrzenie między połówkami gruszek.

5Ubić w misce masło z resztą cukru, skórką pomarańczową i solą, dodając kolejno jajka. Powinno mieć konsystencję jasnego kremu.

6Wsypać do kremu mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszać. Ciągle mieszając, dodawać mleko, aż ciasto będzie powoli spływać z łyżki, urywając się dużymi kawałkami.

7Wyłożyć ciasto na znajdujące się w formie owoce i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50–60 minut. Jeśli wierzch przybiera zbyt ciemną barwę, należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

8Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 10 minut, nie wyjmując z formy. Potem, ostrożnie odwracając formę do góry dnem, wyłożyć na talerz i jeśli to możliwe – podawać ciepłe. Jako dodatek polecamy bitą śmietanę lub lekko osłodzony twarożek śmietankowy.

Porcja dla:

12 osób