Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Wspaniałe ciasto bananowe, które zawiera mniej kalorii niż inne ciasta bananowe. Należy użyć dobrze dojrzałych bananów.

Składniki:

  • 135 g (2/3 szklanki) cukru
  • 55 g (1/4 szklanki) margaryny o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem jedną keksówkę wielkości 22x12x7,5cm.

2W średniej misce zmiksować cukier z margaryną lub masłem, aż masa będzie gładka i kremowa. Stale miksując dodać jajka, wodę i banany i dobrze wymieszać całość.

3Wmieszać mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia i miksować tylko do momentu, aż cała mieszanina będzie wilgotna. Zeskrobać ciasto z brzegów miski, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.

4Piec w 175 stopniach C przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch zesztywnieje i będzie złotobrązowy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od rozmiarów keksówki i typu piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przestudzić je, kładąc na boku w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce. Placek będzie wyśmienity jeśli doda się do ciasta tuż przed wylaniem do foremki groszki czekoladowe lub kawałki suszonych owoców i lekko wymiesza.

Porcja dla:

1 osoby