15 min.
60 min.
75 min.
Wspaniałe ciasto bananowe, które zawiera mniej kalorii niż inne ciasta bananowe. Należy użyć dobrze dojrzałych bananów.
Składniki:
- 135 g (2/3 szklanki) cukru
- 55 g (1/4 szklanki) margaryny o temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
- 60 ml (1/4 szklanki) wody
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem jedną keksówkę wielkości 22x12x7,5cm.
2W średniej misce zmiksować cukier z margaryną lub masłem, aż masa będzie gładka i kremowa. Stale miksując dodać jajka, wodę i banany i dobrze wymieszać całość.
3Wmieszać mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia i miksować tylko do momentu, aż cała mieszanina będzie wilgotna. Zeskrobać ciasto z brzegów miski, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.
4Piec w 175 stopniach C przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch zesztywnieje i będzie złotobrązowy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od rozmiarów keksówki i typu piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przestudzić je, kładąc na boku w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce. Placek będzie wyśmienity jeśli doda się do ciasta tuż przed wylaniem do foremki groszki czekoladowe lub kawałki suszonych owoców i lekko wymiesza.
Porcja dla:
1 osoby