Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

To placek „jednogarnkowy”. Kwaśne mleko można zastąpić maślanką – wymieszać 1 szklankę mleka z 1 łyżką octu lub soku z cytryny i odstawić na 10 minut. Dekorować lukrem kawowym.

Składniki:

  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 55 g (3/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szklanka) maślanki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.

2Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, dodać masło, jaja, maślankę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W gorącej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną, a następnie dodać do składników znajdujących się w misce. Miksować wszystko na średniej prędkości przez 2 minuty, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto. Wlać do przygotowanych blach.

3Piec przez 30 do 35 minut lub do momentu, aż wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Studzić w blachach przez 10 minut, a następnie odwrócić do góry dnem na podstawkach do całkowitego ostygnięcia.

4Ostudzone ciasto dekorować lukrem kawowym. Po udekorowaniu polewą, w kąpieli wodnej stopić kilka kostek gorzkiej czekolady lub odrobinę wiórków czekoladowych. Polać delikatnie czekoladą po wierzchu i po bokach ciasta, pozwalając jej spłynąć po bokach.

Porcja dla:

12 osób