Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

To ciasto ze świeżymi brzoskwiniami.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 110 g (1/2 szklanki dobrze ubitego) jasnobrązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 świeżych brzoskwiń – obranych, oczyszczonych z pestek i przepołowionych
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru

Przygotowanie:

1Roztopić masło lub margarynę w kwadratowej blasze o boku 20 cm. Oprószyć brązowym cukrem i gałką muszkatołową. Ułożyć na blasze połówki brzoskwiń, przeciętą stroną do dołu.

2W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do utartej masy dodawać mieszaninę z mąką na przemian z mlekiem, dobrze miksując za każdym razem. Wyłożyć ciasto na brzoskwinie.

3Piec w temperaturze 190°C od 35 do 40 minut lub do czasu, aż ciasto się lekko zrumieni. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w blasze na 5 minut, a następnie odwrócić na dużym talerzu. Podawać z bitą śmietaną.

Porcja dla:

9 osób