Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Musiałam zużyć kiwi, które już zbyt długo leżały w lodówce, a tego typu desery na ciepło są szybkie i zawsze się udają. Więc spróbowałam takiej kombinacji owoców – wyszło super – lekkie i s chrupiącym wierzchem! Można podawać z jogurtem greckim.

Składniki:

  • 4-5 kiwi
  • 1-2 brzoskwinie
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier (opcjonalnie)
  • bita śmietana

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

3W misce wymieszać masło z mąką, cukrem i likierem Grand Marnier. Mieszać, aż ciasto będzie grudkowate. Posypać nim owoce.

4Piec przez 30 minut. Podawać z bitą śmietaną.

Porcja dla:

2 osób