Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
65 min.
65 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Tym przepisem wygrałam 1. miejsce w konkursie na pieczone jabłka. To najprostsza i najlepsza tarta jabłkowa, jaką kiedykolwiek jadłam. Nie ma grubego ciasta na wierzchu, bo go nie potrzebuje. Zawsze używam jabłek Granny Smith, ponieważ to najlepsze jabłka do ciast. Smacznego!!
Składniki:
- 300 g jabłek – obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 165 g stopionej margaryny
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować margaryną formę do tarty o średnicy 23 cm.
2Wypełnij 2/3 formy plasterkami jabłek. Posypać cynamonem i 1 łyżeczką cukru.
3W średniej misce wymieszać 1 szklankę cukru z roztopioną margaryną. Dodać orzechy pekan, mąkę, jajko i sól. Dobrze wymieszać. Wyłożyć mieszaninę na jabłka.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 65 minut lub do momentu aż tarta nabierze złotego koloru.
Porcja dla:
8 osób