Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
80 min.

Tym przepisem wygrałam 1. miejsce w konkursie na pieczone jabłka. To najprostsza i najlepsza tarta jabłkowa, jaką kiedykolwiek jadłam. Nie ma grubego ciasta na wierzchu, bo go nie potrzebuje. Zawsze używam jabłek Granny Smith, ponieważ to najlepsze jabłka do ciast. Smacznego!!

Składniki:

  • 300 g jabłek – obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 165 g stopionej margaryny

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować margaryną formę do tarty o średnicy 23 cm.

2Wypełnij 2/3 formy plasterkami jabłek. Posypać cynamonem i 1 łyżeczką cukru.

3W średniej misce wymieszać 1 szklankę cukru z roztopioną margaryną. Dodać orzechy pekan, mąkę, jajko i sól. Dobrze wymieszać. Wyłożyć mieszaninę na jabłka.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 65 minut lub do momentu aż tarta nabierze złotego koloru.

Porcja dla:

8 osób