Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
175 min.

Smaczny deser (czy też ciasto bez pieczenia), który przyrządzam z myślą o dietetycznych zaleceniach dla cukrzyków – budyniowa pianka zastygnięta na biszkoptach, udekorowana malinami.

Składniki:

  • 2 opakowania (po 45 g) budyniu czekoladowego bez cukru
  • 3 szklanki mleka 0,5%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania (po 140 g) biszkoptów
  • kilka łyżeczek esencji herbacianej
  • 1/2 szklanki malin

Przygotowanie:

1Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć na jednolitą masę.

2Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić do lekkiego stężenia. Dodać do budyniu i zmiksować. Wstawić do lodówki.

3Tortownicę wyłożyć biszkoptami, skropić esencją herbacianą. Wyłożyć na nie tężejącą masę budyniową, udekorować malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porcja dla:

8 osób