Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
175 min.
175 min.
Smaczny deser (czy też ciasto bez pieczenia), który przyrządzam z myślą o dietetycznych zaleceniach dla cukrzyków – budyniowa pianka zastygnięta na biszkoptach, udekorowana malinami.
Składniki:
- 2 opakowania (po 45 g) budyniu czekoladowego bez cukru
- 3 szklanki mleka 0,5%
- 2 łyżki żelatyny
- 2 opakowania (po 140 g) biszkoptów
- kilka łyżeczek esencji herbacianej
- 1/2 szklanki malin
Przygotowanie:
1Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć na jednolitą masę.
2Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić do lekkiego stężenia. Dodać do budyniu i zmiksować. Wstawić do lodówki.
3Tortownicę wyłożyć biszkoptami, skropić esencją herbacianą. Wyłożyć na nie tężejącą masę budyniową, udekorować malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Porcja dla:
8 osób