Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Nie ma prostszego sposobu aby delektować się rabarbarem. Wyśmienicie soczysty pod kołderką kruszonki. Nie można się oprzeć! Zobacz nasz przepis video z tym crumble!

Składniki:

  • 365 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g cukru demerara
  • 80 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 225 g masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2W dużej misce wymieszać rabarbar z cukrem kryształem i 3 łyżkami mąki. Wyłożyć na dno przygotowanego naczynia. Odstawić.

3W misce wymieszać cukier demerara z płatkami owsianymi i mąką. Dodać masło i wymieszać w palcach, aż będzie przypominało kruszonkę. Wyłożyć na rabarbar.

4Piec przez 40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Porcja dla:

12 osób