Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Ten klasyczny francuski deser smakuje najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi. Można użyć różnych owoców: bardzo dobrze pasują wiśnie i małe śliwki. Podawać posypany cukrem pudrem i udekorowany creme fraiche.
Składniki:
- 4 do 5 jajek
- 175 g cukru
- 175 g mąki
- 150 ml mleka (lub więcej jeśli będzie trzeba)
- 1 szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki Cointreau (likieru pomarańczowego)
- 600 g różnych owoców (np. malin, czarnej i czerwonej porzeczki, jeżyn, jagód)
Przygotowanie:
1Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o długości 24-26 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C.
2W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę, mleko i sól, a na koniec likier.
3Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć owoce i polać mieszaniną jajeczną. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut na dolnej półce.
Porcja dla:
4 osób