Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
550 min.

Wspaniała „rolada” na świąteczne okazje. Lekka, aromatyczna i wilgotna. Cudowne połączenie miodowego smaku i kremowej konsystencji!

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2Jajka ubić z cukrem i miodem. Dodać mąkę i sodę, wymieszać na elastyczne ciasto. Dodać więcej mąki jeśli będzie to konieczne. Podzielić na 3 części.

3Blaszkę lub pergamin posypać mąką. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt nie grubszy niż 0,5 cm. Pokroić na paski o szerokości 1-1,5 cm. Między paskami zrobić odstępy w przeciwnym razie posklejają się w trakcie pieczenia. Piec przez 5-7 minut. Ciepłe paski przyciąć do równej długości.

4Przygotować krem: utrzeć śmietanę z cukrem i serem. Krem powinien być gęsty, ale z łatwością dać się rozprowadzić.

5Stolnicę przykryć folią spożywczą. Rozprowadzić trochę kremu i ułożyć kilka pasków ciasta (zostawiając odstęp pomiędzy nimi). Przykryć kremem. Ponownie ułożyć paski ciasta i przykryć kremem. Tak układać warstwy do wykorzystania wszystkich pasków.

6Wierzch i boki posmarować kremem. Zawinąć w folię, formując kłodę. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przełożyć na paterę i udekorować, aby ciasto przypominało polano.

Porcja dla:

8 osób