Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pyszna, klasyczna babka. Można ją polać lukrem albo polewą czekoladową. Na Wielkanoc można wsadzić do środka babki czekoladowe jajeczka.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
- 6 jaj
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 6 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170°C.
2W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.
3Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.
4Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy. Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).
Porcja dla:
1 osoby