Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszna, klasyczna babka. Można ją polać lukrem albo polewą czekoladową. Na Wielkanoc można wsadzić do środka babki czekoladowe jajeczka.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 6 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.

3Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.

4Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy. Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).

Porcja dla:

1 osoby