Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ananasa, rodzynek i wiórków kokosowych. Uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru kryształu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20×30 cm.

2Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.

3W oddzielnej misce wymieszać jajka z maślanką, olejem, cukrem i wanilią. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.

4W oddzielnej misce wymieszać marchewkę z wiórkami kokosowymi, orzechami, ananasem i rodzynkami.

5Dużą drewnianą łyżką albo trzepaczką wymieszać tę mieszaninę z ciastem.

6Przełożyć do foremki i piec przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy już upieczone. (Wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha). Odstawić na 20 minut do przestudzenia.

Porcja dla:

15 osób