20 min.
60 min.
100 min.
Pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ananasa, rodzynek i wiórków kokosowych. Uczta dla podniebienia!
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
- 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru kryształu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20×30 cm.
2Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.
3W oddzielnej misce wymieszać jajka z maślanką, olejem, cukrem i wanilią. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
4W oddzielnej misce wymieszać marchewkę z wiórkami kokosowymi, orzechami, ananasem i rodzynkami.
5Dużą drewnianą łyżką albo trzepaczką wymieszać tę mieszaninę z ciastem.
6Przełożyć do foremki i piec przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy już upieczone. (Wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha). Odstawić na 20 minut do przestudzenia.
Porcja dla:
15 osób