Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
90 min.

Gruszki uwielbiam w każdej postaci. Najlepsze są z babcinego sadu – pachnące słońcem i niemal miodowe w smaku. Ciasto gruszkowe to mój wielki przysmak.

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g brązowego cukru

Przygotowanie:

1Gruszki umyć i obrać. Wyciąć nożem gniazda nasienne. Jedną z gruszek zmiksować i dać do miski.

2Następnie dodać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę, cukier, miód, cynamon, przyprawę korzenną i wyrobić dokładnie ciasto ręką.

3Dwie gruszki pokroić na drobne kawałki i dodać do wyrobionego ciasta.

4Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta – wymieszać.

5Pozostałą gruszkę pokroić na plasterki i wyłożyć na dno wysmarowanej uprzednio tłuszczem blaszki do pieczenia.

6Wlać do foremki ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 60 – 80 minut – sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.

Porcja dla:

12 osób