10 min.
80 min.
90 min.
Gruszki uwielbiam w każdej postaci. Najlepsze są z babcinego sadu – pachnące słońcem i niemal miodowe w smaku. Ciasto gruszkowe to mój wielki przysmak.
Składniki:
- 4 gruszki
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g brązowego cukru
Przygotowanie:
1Gruszki umyć i obrać. Wyciąć nożem gniazda nasienne. Jedną z gruszek zmiksować i dać do miski.
2Następnie dodać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę, cukier, miód, cynamon, przyprawę korzenną i wyrobić dokładnie ciasto ręką.
3Dwie gruszki pokroić na drobne kawałki i dodać do wyrobionego ciasta.
4Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta – wymieszać.
5Pozostałą gruszkę pokroić na plasterki i wyłożyć na dno wysmarowanej uprzednio tłuszczem blaszki do pieczenia.
6Wlać do foremki ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 60 – 80 minut – sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
Porcja dla:
12 osób