30 min.
20 min.
140 min.
Wyjątkowa tarta czekoladowa, która jest bardzo prosta, zwłaszcza jak się kupi gotowe kruche ciasto! Możecie jednak upiec je sami – tak czy owak tarta będzie pyszna. Dziękuję mojej przyjaciółce za podzielenie się za mną tym przepisem!
Składniki:
- 1 opakowanie (375g) kruchego ciasta
- 220 g ciemnej czekolady
- 150 g orzechów pekan
- 400 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
1Formę do tarty wyłożyć ciastem. Ponakłuwać widelcem w kilu miejscach i wstawić na 30 minut do lodówki.
2Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec ciasto przez 20 minut.
3Czekoladę z 1 łyżką wody stopić w mikrofalówce lub w rondelku. Wmieszać orzechy, ale zachować kilka do dekoracji.
4Śmietanę wlać do rondelka i powoli, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wmieszać czekoladę z orzechami.
5Wlać masę czekoladową do ciasta i udekorować orzechami. Odstawić w temperaturze pokojowej, aby masa zastygła, a następnie wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć tartę z formy gdy masa będzie zupełnie zastygnięta.
Porcja dla:
8 osób