Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszne i proste babeczki z dodatkiem dyni i korzennych przypraw ozdobione kremem z serka śmietankowego. Babeczki można dodatkowo polać karmelem.

Składniki:

  • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (110 g) cukru
  • 1/2 szklanki (80 g) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g masła, stopionego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

1Babeczki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Wyłożyć papilotkami 12 foremek na babeczki.

2Mąkę wymieszać z cukrem białym i brązowym, proszkiem i sodą.

3W oddzielnej misce zmiksować masło z jajkami, dynią, wanilią i przyprawami. Dodać suche składniki i wymieszać.

4Ciasto nakładać do foremek. Piec przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.

5Krem Serek zmiksować z masłem i wanilią. Dodać cukier, zmiksować. Toffi wymieszać ze śmietaną (najlepiej stopić w mikrofalówce). Dodać do kremu, wymieszać. Dekorować babeczki.

Porcja dla:

12 osób