Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pyszne i proste babeczki z dodatkiem dyni i korzennych przypraw ozdobione kremem z serka śmietankowego. Babeczki można dodatkowo polać karmelem.
Składniki:
- 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (110 g) cukru
- 1/2 szklanki (80 g) brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g masła, stopionego
- 2 jajka
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
1Babeczki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Wyłożyć papilotkami 12 foremek na babeczki.
2Mąkę wymieszać z cukrem białym i brązowym, proszkiem i sodą.
3W oddzielnej misce zmiksować masło z jajkami, dynią, wanilią i przyprawami. Dodać suche składniki i wymieszać.
4Ciasto nakładać do foremek. Piec przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.
5Krem Serek zmiksować z masłem i wanilią. Dodać cukier, zmiksować. Toffi wymieszać ze śmietaną (najlepiej stopić w mikrofalówce). Dodać do kremu, wymieszać. Dekorować babeczki.
Porcja dla:
12 osób