Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Mam ten przepis od lat i to ciasto zawsze się udaje! Można do niego użyć jagód świeżych albo mrożonych. Podawać z lodami waniliowymi. Przepis na kruche ciasto podaję w linku pod tym przepisem.

Składniki:

  • 4 szklanki (550 g) świeżych jagód
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 1 porcja kruchego ciasta do tarty o średnicy 23 cm
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru

Przygotowanie:

1Kruchym ciastem wyłożyć spód i brzegi g��ębokiego naczynia do tarty lub naczynia żaroodpornego. Pozostawić rozwałkowane koło z ciasta na wierzch.

2Wymieszać 3,5 szklanki jagód z cukrem i mąką. Wyłożyć to na przygotowany, nieupieczony spód. Na wierzchu wyłożyć pozostałe jagody i przykryć resztą ciasta. Przycisnąć brzegi ciasta, żeby je skleić. Posmarować po wierzchu mlekiem i posypać 1/4 szklanki cukru.

3Piec w 220 stopniach C przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku 190 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut.

Porcja dla:

8 osób