Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Dzięki marchwi i ananasowi ten placek jest wilgotny i zdrowy.

Składniki:

  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 350 g (1 i 3/4 szkl.) cukru
  • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
  • 3 jajka

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm.

2Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Zrobić zagłębienie w mieszaninie i dodać cukier, olej, jaja i wanilię. Wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Dodać marchew, wiórki kokosowe, orzechy i ananasa, wymieszać.

3Wlać do blachy o wymiarach 23×33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 minut. Środek się trochę zapadnie, ale to normalne. Pozostawić do ostygnięcia.

4Polewa: utrzeć masło z serkiem na gładką masę. Dodać cukier puder i miksować do uzyskania kremowej konsystencji.

Porcja dla:

24 osób