Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Dzięki marchwi i ananasowi ten placek jest wilgotny i zdrowy.
Składniki:
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 350 g (1 i 3/4 szkl.) cukru
- 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
- 3 jajka
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm.
2Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Zrobić zagłębienie w mieszaninie i dodać cukier, olej, jaja i wanilię. Wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Dodać marchew, wiórki kokosowe, orzechy i ananasa, wymieszać.
3Wlać do blachy o wymiarach 23×33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 minut. Środek się trochę zapadnie, ale to normalne. Pozostawić do ostygnięcia.
4Polewa: utrzeć masło z serkiem na gładką masę. Dodać cukier puder i miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Porcja dla:
24 osób