Czas przygotowania:
70 min.
Całkowity czas:
370 min.

Nie czekaj do ostatniej chwili aby przygotować ten deser. Każda warstwa musi stężeć zanim doda się następną.

Składniki:

  • 7 opakowań (po 90 g) galaretek o różnych owocowych smakach
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 l zimnej wody
  • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 225 ml bitej śmietany

Przygotowanie:

1Spryskać naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm tłuszczem w sprayu.

2Rozpuścić jedno opakowanie galaretki w 3/4 szklanki wrzącej wody. Mieszając, dodać 3/4 szklanki zimnej wody. Nałożyć łyżką do przygotowanego naczynia i chłodzić w lodówce, aż prawie stężeje (45 minut).

3Rozpuścić kolejne opakowanie galaretki w 1/2 szklanki wrzącej wody. Mieszając, dodać 1/2 szklanki zimnej wody i 1/2 szklanki mleka skondensowanego. Nakładać łyżką na pierwszą warstwę i chłodzić w lodówce, aż prawie stężeje (45 minut).

4Powtórzyć kroki 2 i 3 aż wszystkie opakowania z galaretką zostaną zużyte. Tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Porcja dla:

18 osób