Czas przygotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
370 min.
370 min.
Nie czekaj do ostatniej chwili aby przygotować ten deser. Każda warstwa musi stężeć zanim doda się następną.
Składniki:
- 7 opakowań (po 90 g) galaretek o różnych owocowych smakach
- 1 l wrzącej wody
- 1 l zimnej wody
- 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
- 225 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
1Spryskać naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm tłuszczem w sprayu.
2Rozpuścić jedno opakowanie galaretki w 3/4 szklanki wrzącej wody. Mieszając, dodać 3/4 szklanki zimnej wody. Nałożyć łyżką do przygotowanego naczynia i chłodzić w lodówce, aż prawie stężeje (45 minut).
3Rozpuścić kolejne opakowanie galaretki w 1/2 szklanki wrzącej wody. Mieszając, dodać 1/2 szklanki zimnej wody i 1/2 szklanki mleka skondensowanego. Nakładać łyżką na pierwszą warstwę i chłodzić w lodówce, aż prawie stężeje (45 minut).
4Powtórzyć kroki 2 i 3 aż wszystkie opakowania z galaretką zostaną zużyte. Tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Porcja dla:
18 osób